“Gloria”: Una depressió devastadora

“Gloria”: Una depressió devastadora

Després d’unes setmanes força anticiclòniques, una potentíssima depressió anomenada  “Gloria” ha atacat Catalunya amb una violència desfermada i extraordinària, provocant estralls al seu pas i víctimes mortals. En efecte, “Gloria” ha estat una depressió com poques vegades hem viscut en territori català, i cal delimitar aquest episodi tan poc freqüent entre el diumenge 19 i el dijous 23 de gener.

De fet, l’origen de “Gloria” el trobem en una pertorbació atlàntica que venia de l’interior de l’oceà i que el dissabte 18 va entrar a la península Ibèrica pel Cantàbric, de manera no massa vigorosa, i que a primera hora del matí de l’endemà penetrava al Mediterrani a l’alçada del País Valencià. Alhora, s’enfortia ràpidament en el decurs de la jornada, per anar a parar a l’estret de Gibraltar que, en combinació amb un anticicló molt ferm al sud de les illes Britàniques, va començar a impulsar un flux marcat de vent del nord-est, girant a l’est dimarts, en sintonia amb una lenta aproximació del centre de les baixes pressions, que van acabar per dissoldre’s i definitivament desaparèixer damunt del nostre Pirineu la tarda del dijous.

“Gloria” ens ha portat una diversitat de fenòmens adversos. En primer lloc, les quantitats de precipitació totals acumulades, que han estat impressionants. En aquest sentit, cal destacar enormement els 516 mm de Lliurona, a l’extrem oest de l’Alt Empordà. Però no hem de deixar de banda, segons les estacions automàtiques del Servei Meteorològic de Catalunya i dels seus col·laboradors, els 430 mm del Puig Sesolles, un dels cims del Montseny; els 425 de Viladrau, 402 a Sant Pau de Segúries o els 400 de Santa Pau, a la Garrotxa. A més, fora d’aquest sector nord-oriental de l’espai català, cal esmentar els 315 mm d’Horta de Sant Joan, a la Terra Alta.

En segon lloc, el temporal marítim ha estat especialment remarcable, i ha assolat i destruït una gran part del litoral, sobretot al delta de l’Ebre i al Maresme. Malgrat que a primera línea de costa l’onatge no ha arribat als deu metres, és veritat que la boia ubicada uns 30 km davant del cap de Begur va mesurar una onada màxima de 13,67 metres el vespre del dia 20. I pel seu cantó, la situada enfront del delta de l’Ebre va registrar un màxim de 12,66 metres unes hores abans. A més, les grans destrosses a la costa no tan sols s’entenen per l’alçada de l’onatge, sinó, també, per la seva persistència.

Un tercer i quart elements atmosfèrics molt destacats han estat el vent i la neu. Així, les ventades de gregal, i després de llevant, del diumenge, dilluns i dimarts van ser particularment fortes en molts trams litorals, sobretot el central. I en aquest sentit, el port de Barcelona va assolir el dilluns 20 els 113 km/h de gregal, del nord-est, tot i que Sitges va pujar als 125. D’altra banda, la nevada va començar en cotes baixes, per anar enfilant-se i ubicar-se en unes altituds més habituals. Però atenció: al Ripollès i la Cerdanya, sobretot en la primera comarca, s’han superat el metre de neu nova.

Més enllà d’aquestes circumstàncies estrictament meteorològiques, també han ocupat la primera línia informativa les conseqüències de la potent depressió, que ha atacat, igualment, el País Valencià i les Balears. Per tant, concretant en el marc de Catalunya, és necessari remarcar les riuades en nombrosos cursos fluvials, que s’han desbordat i han causat inundacions severes en les quatre demarcacions, malgrat que les del Ter i la Tordera han estat les més subratllables. Al seu torn, el delta de l’Ebre, un espai únic, ha quedat parcialment inundat per l’embat de l’onatge. Alhora, voldria afegir els danys causats en infraestructures ferroviàries i viàries, tot i que el pitjor han estat les pèrdues irreparables en vides humanes.

En suma: l’embestida de la depressió “Gloria” a Catalunya ha estat tremenda. I és que “Gloria”, per la seva força i persistència, la podem qualificar d’excepcional, i ha deixat, com tots hem pogut comprovar, un paisatge autènticament devastat.

No Comments

Post a Comment