Final d’hivern i principi de primavera amb glaçades i neu en cotes força baixes

Final d’hivern i principi de primavera amb glaçades i neu en cotes força baixes

Els darrers dies de l’últim hivern i el començament de l’actual primavera han estat protagonitzats, d’una manera clara i inqüestionable, per un episodi de fred, amb temperatures molt més inferiors de les que tocaria per les dates, i nevades en cotes bastant baixes.

Una activa massa d’aire fred que arrencava de Rússia ens va arribar la tarda del dijous 18 de març, alhora que es generava una petita depressió a prop nostre, en concret fregant Menorca per l’est. En aquest sentit, la mescla de tots dos elements atmosfèrics va provocar, aquella mateixa tarda, però encara més durant el vespre, una inestabilització sobtada en força comarques de Barcelona i Girona, que va acabar amb neu a Osona, part de la Selva, el Moianès i, sobretot, al Montseny. De fet, on més gruix es va mesurar va ser en aquest massís tan emblemàtic, amb 10 cm, tot i que és interessant apuntar els 5 cm de Moià. Abans, però, a gran part del territori català les màximes havien estat agradables.

El divendres 19 es van reproduir noves nevades, també fora de les comarques barcelonines i gironines, que van davallar, com al dia anterior, fins als 500 metres d’altitud. Però tampoc van ser especialment intenses ni van originar problemes. I és que l’allunyament de les baixes pressions ja era una realitat, amb l’anticicló orientant-se de sud a nord des de Galícia fins a les illes Britàniques, amb la massa freda de ple damunt Catalunya.

El dissabte 20 el temps va ser radiant a gairebé arreu, amb una excepció, la Vall d’Aran, on va nevar. Ara bé, malgrat l’esplendidesa de la jornada a quasi tot el territori, el vent fred de gregal va tocar del tot el litoral. A més, amb el cel ras, la temperatura mínima havia baixat de valent, sobretot a l’interior, amb exemples remarcables com els -7ºC de Llorac, a la Conca de Barberà, a banda dels -14ºC d’Espot 2500, al Pallars Sobirà.

El diumenge 21 la temperatura mínima va tocar fons a gran part de Catalunya, malmetent nombrosos camps de conreu de l’interior, en especial de Ponent. En aquest context, cal notificar els -7ºC de Prades, al Baix Camp, i els -6ºC a Oliola, a la Noguera. I a la façana costanera va sorprendre la glaçada de -3ºC a Sant Cebrià de Vallalta, al Maresme, i els 2ºC de Tarragona. Hores més tard, les màximes van ser agradables, amb sol, i tramuntana a l’Empordà.

El dilluns 22 les mínimes es van recuperar, amb moltes menys glaçades. Mentre, el sol va enfilar les màximes a nivells confortables. I és que amb l’anticicló encara més a prop i la massa freda del nord al nord-est desdibuixant-se, l’episodi de fred finalitzava.

No Comments

Post a Comment