Febrer de 2020: Un dels dos febrers més suaus de la nostra història

Febrer de 2020: Un dels dos febrers més suaus de la nostra història

El febrer que acabem de passar serà recordat, des del punt de vista meteorològic, i en particular des de la perspectiva de la temperatura, com un dels dos més càlids de la nostra història.

En efecte, per trobar un febrer semblant hem de traslladar-nos a l’any 1990, quan tampoc va tenir característiques hivernals, i que va ser el colofó a un hivern realment agradable, com el present. A més a més, fet i fet, el febrer de 1990 encara el rememorem els seguidors i estudiosos entusiastes de la meteorologia catalana, quan aleshores el temps ja ens despertava passió.

En tota la geografia catalana, el febrer de 2020 ha estat anormalment càlid, i en alguns casos, extraordinàriament càlid en relació la mitjana climàtica. Així, cap comarca o raconada ha respirat gaire hivern.

Amb l’objectiu de transmetre la idea que, de debò, hem tingut un febrer anòmal, només cal parar atenció a les dades divulgades per l’emblemàtic Observatori Fabra, ubicat a Collserola. En aquest context, amb registres des de 1914, es pot afirmar categòricament que Barcelona ha viscut el febrer més suau de la seva història, seguit precisament pel de 1990. A la pràctica, de l’Observatori Fabra cal oferir-ne algunes pinzellades tèrmiques interessants. Per exemple, que aquest febrer ha tingut cinc dies, que és el rècord, de temperatura igual o superior als 20ºC, pels quatre del 2019, i els tres del 1990. I lligat a això, el Fabra va registrar el 3 de febrer passat el seu màxim absolut en aquest mes, amb 22,4ºC de temperatura màxima. D’altra banda, segons ha notificat el Servei Meteorològic de Catalunya, l’Observatori de l’Ebre, a Roquetes, al Baix Ebre, ha tingut el segon febrer més càlid de la seva història centenària.

La temperatura més elevada registrada a Catalunya en el decurs del febrer de 2020 han estat els 26,4ºC d’Anglès, a la Selva, el dia 3. Ara bé, altres valors sorprenents per les dates han estat els també 26ºC, però unes dècimes per dessota, de Bossòst, a la Vall d’Aran, Cabanes, a l’Alt Empordà i Aldover, al Baix Ebre. O, sense anar més lluny, els 25ºC de la Bisbal d’Empordà, Vallirana i la Vall d’en Bas.

Estrictament, la responsabilitat atmosfèrica de l’extrema tebietat del febrer d’enguany, però igualment de la manca de precipitacions, i fins i tot gairebé no ha nevat ni al Pirineu, l’hem de cercar en la successió d’anticiclons càlids. I vinculat a tot plegat, cal formular-nos una pregunta: hi està implicat el canvi climàtic? Maria del Carme Llassat, catedràtica de Física de l’Atmosfera de la Universitat de Barcelona, en declaracions a Betevé, ho ha vist ben clar: “és una conseqüència de l’augment de temperatura global”.

No Comments

Post a Comment