Fa un any teníem una greu sequera; ara, quasi ens sobra aigua

Fa un any teníem una greu sequera; ara, quasi ens sobra aigua

Qui més qui menys deu recordar que ara fa un any patíem una aguda sequera, després d’un dèficit d’aigua de diversos anys acumulat a una gran part de Catalunya. Certament, la sequera capitalitzava moltes informacions meteorològiques, de manera que s’havia convertit en mediàtica.

Malgrat aquesta realitat, cal anunciar ben alt que, en aquest tram final d’any, ha regalimat i regalima aigua gairebé per totes bandes. En unes paraules concises: ens faltava molta aigua, i ara quasi ens en sobra.

Considerant la tardor tan plujosa que hem tingut, que s’ha sumat a uns trimestres anteriors ja molt humits en nombroses comarques, l’estat dels recursos hídrics a Catalunya és òptim. Per exemple, els embassaments estan pràcticament plens, i el territori mostra un aspecte en general ufanós. I en aquest sentit, del present 2018, destaquen els més de 2.000 mm que porten registrats en alguns punts de l’alt Pirineu lleidatà. Però no són menys remarcables els prop de 1.000 mm de l’Observatori Fabra de Barcelona.

Aquest contrast pluviomètric tan marcat d’un any a un altre no és freqüent, però tampoc és insòlit. Sense anar més lluny, el tomb que va donar la nostra meteorologia la primavera del 2008 va ser encara més radical. Així, entràvem al març amb una sequera excepcional, i acabàvem el juny amb aigua per tot arreu. Ara bé, la pregunta és clara: hi té alguna cosa a veure el canvi climàtic?.

Es dona per fet que l’alternança de sequeres i pluges abundants serà força més corrent en el futur. És a dir, que la pluviometria serà més irregular, més del que ja ho és. Per tant, ens haurem d’acostumar, en un context d’una gradual reducció de la precipitació, a aquests alts i baixos.

No Comments

Post a Comment