És possible un huracà a Catalunya?

És possible un huracà a Catalunya?

Les darreres setmanes han estat notícia la successió d’huracans que han assolat el sud-est dels Estats Units i el Carib, zones que, precisament, entre el final de l’estiu i el principi de la tardor reben el màxim d’aquests monstres meteorològics.

En aquest ordre de coses, els huracans amb el nom de Harvey, Irma, José i María, ordenats cronològicament, han estat els grans protagonistes de l’actualitat meteorològica mundial més recent. Ara bé, considerant aquest fet, és interessant que ens preguntem el següent: és possible, a Catalunya, un fenomen d’aquestes característiques?.

A la pràctica, se sap del cert que Catalunya no ha patit mai la formació o l’arribada d’un d’aquests events. Això sí: molt de tant en tant ens toquen les restes de les restes. I és que, després de colpejar el Carib o el sud-est dels Estats Units, la circulació de vents els pot impulsar, afeblint-se, cap a latituds molt més altes i penetrar a Europa en forma de depressions atlàntiques ordinàries. És llavors, doncs, quan ens poden afectar aquestes escurrialles.

D’altra banda, els últims temps s’ha popularitzat entre els estudiosos de la meteorologia el terme medicane, que seria la mescla de Mediterrani i huracà. I bé: què és, exactament, un medicane? En essència, es tracta d’una pertorbació que porta precipitacions intenses, vents forts i que compta amb un ull al seu centre. Serien, justament, minihuracans, i cal advertir que en el nostre àmbit del Mediterrani occidental ja n’hem tingut diversos.

Val a dir que el canvi climàtic, que escalfa les aigües marines i endureix encara més els fenòmens extrems, sembla ser el responsable d’aquests miniciclons. Tot i així, entre un medicane i pròpiament un huracà encara hi ha diferència. No obstant això, però, per bé que ara per ara és descartable un huracà a Catalunya, és cert que el futur ens pot deparar un augment del nombre i la intensitat dels medicanes al Mediterrani occidental.

No Comments

Post a Comment