Els embassaments de les conques internes estan gairebé plens

Els embassaments de les conques internes estan gairebé plens

Els embassaments de Catalunya passen per un bon moment, que, fins i tot, és òptim en el cas dels de les conques internes, o sigui, aquelles que no formen part de l’Ebre i els seus afluents.

En el cas dels embassaments que pertanyen a la conca de l’Ebre, la seva capacitat, ara a mitjans d’abril, és del 80%, quan fa un any se situava al 67%. En aquest sentit, és el de Terradets el que té un percentatge major d’aigua emmagatzemada, que és del 97%. Ara bé, els gegantins de Canelles i Rialb, els dos de més capacitat, s’enfilen fins al 84% i 89%, unes xifres molt respectables.

Però centrant de ple l’atenció en els pantans de les conques internes, que, en bona mesura, són aquells que abasteixen Barcelona i la seva àrea metropolitana, cal dir que fa un any, i després d’un 2018 molt plujós, es trobaven al 83%, i actualment, des d’un punt de vista de conjunt, s’ubiquen al 93%.

Entrant en un pla de detall, l’embassament que té, en percentatge, menys aigua emmagatzemada és el de Boadella, amb un 88%. A la banda màxima, en canvi, el de la Llosa del Cavall està ple, al 99%. A més, el més gran, que és el de Susqueda, que s’alimenta del Ter, se situa al 96%.

Per entendre aquestes xifres tan remarcables, és important parar atenció a la depressió Gloria, que ens va afectar i castigar a finals de gener. En aquest context, doncs, les precipitacions, fossin en forma d’aigua o neu, tan intenses, abundants i quantioses que van ser generals en l’àmbit pirinenc i prepirinenc dels rius que van a parar a aquests embassaments, van ser decisives per inflar de valent el volum d’aigua dels pantans.

Per tant, tenir els embassaments en un estat tan favorable, sigui els de la Conca de l’Ebre, com especialment els de les conques internes, és un factor determinant que aboca a afirmar que tenim aigua per a una bona temporada. No obstant això, és interessant i primordial considerar que, com a terra mediterrània que som periòdicament assolada per sequeres, aquestes xifres no seran, ni de bon tros, eternes. I és que l’aigua, fins i tot quan raja per tots els rius, rieres i fonts, és, igualment, un bé que hem de definir de molt preuat.

No Comments

Post a Comment