Els embassaments catalans, malgrat trobar-nos a ple estiu, en situació òptima

Els embassaments catalans, malgrat trobar-nos a ple estiu, en situació òptima

Les reserves d’aigua als nostres embassaments, tant de les conques internes com de la conca de l’Ebre, són magnífiques, òptimes i, en conseqüència, gairebé excel·lents. I ara per ara, malgrat situar-nos de ple en el període estival, no noten un descens del nivell d’aigua.

Les conques internes catalanes, en suma, es troben al 85% de la seva capacitat total, mentre la conca de l’Ebre puja fins al 80%, en tots dos casos una mica per dessota de fa tot just un any.

En el cas de les conques internes, destaca el 92% de Susqueda, el pantà més gran, i el segueix la Baells, amb un 91%, i el tan conegut de Sau, s’enfila al 82%. I saltant a la conca de l’Ebre, el gegant de Canelles s’ubica al 81%.

Les capçaleres dels rius pirinencs, tant de l’àmbit gironí, barceloní i lleidatà, que són, a la pràctica, les zones, tot i que no únicament, que aboquen més recursos hídrics a bona part dels embassaments,  no han patit, en el conjunt dels últims dotze mesos, una situació de sequera. Més aviat, hi ha normalitat en les dades de precipitació, i fins i tot, lleugerament per sobre de la mitjana.

D’altra banda, és interessant recordar que el 2020 va ser especialment humit a Catalunya, i encara més a les comarques de què s’alimenten els rius que vessen a gran part dels nostres embassaments. No obstant això, la primera meitat del present 2021 ja no ha estat tan humida.

Ara bé, tot i la consistència i solidesa del nivell d’aigua emmagatzemada, es fa molt necessari recordar que, a Catalunya, com a regió mediterrània que és, les sequeres són cícliques i que les etapes en què les reserves davallen de manera preocupant són recurrents.

En aquest ordre de coses, l’extrem est i nord-est de l’espai català, a causa de la poca precipitació d’enguany, ja viu una sequera. La sort que hem tingut, en definitiva, és que –i ho insisteixo- el 2020 va ser plujós, alhora que en els territoris de capçalera dels rius pirinencs hi va plovent. Tot i així, més tard o més d’hora, els embassaments catalans es mig buidaran.

No Comments

Post a Comment