El Vallès, 18 de desembre: l’aiguat del 2020 a Catalunya

El Vallès, 18 de desembre: l’aiguat del 2020 a Catalunya

El divendres 18 de desembre van produir-se precipitacions extraordinàries al Vallès Occidental, arribant als 300 mm, una dada d’una gran magnitud. En aquest context, no és gens agosarat definir aquest episodi –i a la pràctica, així ho constato ben clar- com l’aiguat de l’any 2020 a Catalunya.

Exposada aquesta realitat tan significativa, és altament convenient apuntar que aquestes pluges de tanta consideració, i fins i tot exagerades, no estaven ni de bon tros previstes. En aquest sentit, bé és cert que els diferents models meteorològics centrats en la precipitació i les conclusions que se’n derivaven, en cap cas feien pensar en una situació excepcional. De fet, sí que havia de ploure, però amb moderació, com a màxim amb una certa intensitat. La pluja, doncs, es va literalment desbocar.

Amb l’objectiu d’exemplificar-ho, us anoto les quantitats més rellevants. En conseqüència, van destacar d’una manera descarada els 300 mm de Ripollet, els 289 de Cerdanyola del Vallès i els 201 de Montcada i Reixac. Per dessota, van caure 132 mm a Barberà, 122 a Sant Cugat i 113 a Mollet. Veiem, fet i fet, com, en efecte, el Vallès Occidental es va endur, amb diferència, la pitjor part dels aiguats.

És interessant dir –i remarcar com a curiositat- que aquestes pluges tan considerables no van ser en forma de tempesta. I és que no hi va haver activitat elèctrica. És a dir: es tractava de núvols del gènere nimboestrat, però molt actius, i en aquest ordre de coses és molt estrany trobar registres de tanta entitat que no els hagin provocat cumulonimbus, o sigui, núvols de tempesta.

Considerant que el vent era molt feble en altura, aquesta circumstància va permetre que la precipitació es mantingués durant hores damunt de la mateixa zona. I en les localitats més afectades, les inundacions van ser notables, amb més de 500 trucades al 112 al Vallès Occidental, com també els problemes en la xarxa ferroviària. I d’altra banda, els rius Ripoll i, encara molt més, el Besòs, van tenir fortes avingudes, pujant, aquest últim, més de dos metres per sobre del seu nivell habitual i sobrepassant el llindar d’alerta.

Finalment, no puc acabar la descripció de l’episodi sense comentar que, en superfície, teníem una lleugera entrada de vent molt humit de llevant impulsat per una petita depressió al nord d’Algèria, que es combinava amb aire fred en altura, malgrat que, pròpiament, hi havia altes pressions, més de 1013 hPa. I també: si bé unes precipitacions tan immenses com aquestes no són insòlites a Catalunya, sí que sorprenen que es produeixin al desembre, quan, en teoria, la temporada de pluges potents ha acabat fa unes setmanes.

No Comments

Post a Comment