El Tercer Informe sobre el Canvi Climàtic a Catalunya pronostica un clima més càlid i sec

El Tercer Informe sobre el Canvi Climàtic a Catalunya pronostica un clima més càlid i sec

Fa unes setmanes es va presentar el Tercer Informe sobre el Canvi Climàtic a Catalunya, un treball que pretén aportar conclusions i solucions en relació l’impacte del canvi climàtic en territori català.

Impulsat pel Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible, l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic, el Servei Meteorològic de Catalunya i l’Institut d’Estudis Catalans i coordinat per Javier Martín Vide, eminent catedràtic de Geografia Física de la Universitat de Barcelona, el Tercer Informe pronostica un clima, a Catalunya, més càlid i sec.

Pel que fa a la temperatura, l’informe vaticina una pujada d’entre 0,8ºC i 1,4ºC fins a mitjans de segle partint del període de referència 1971-2000, i l’augment més sensible sembla ser que es donaria al Pirineu. Aquestes dades ja indiquen prou bé que la tendència a l’escalfament es preveu que es consolidi. Així, des d’aquest punt de vista, cal ressaltar l’increment de les nits tropicals, o sigui, aquelles en què la mínima supera els 20ºC, i sobretot l’arribada de més episodis d’onada de calor, cosa que significaria més mortalitat durant l’estiu. I tot plegat, fet i fet, es constata i es constatarà en un mar més càlid.

En relació la precipitació, que és l’altre gran paràmetre climàtic analitzat, el Tercer Informe en projecta una davallada, un descens, per cert, que si bé encara no és estadísticament significatiu, ja s’hauria començat a notar. D’aquesta manera, cap a mitjans de segle XXI la reducció ja s’acostaria al 10%. En tot cas, cal apuntar un detall. I és que si en el cas de la temperatura futura l’augment és clar i incontestable, en l’evolució de la precipitació encara hi ha algunes incerteses. I parlant de precipitació, tres aspectes a precisar. Primer, la seva major variabilitat temporal esperada; segon, que les tempestes que provoquen inundacions probablement seran més recurrents, i tercer, la vulnerabilitat d’algunes estacions d’esquí a causa de la disminució de les nevades i l’ascens de la cota de neu.

A tall de conclusió: el Tercer Informe sobre el Canvi Climàtic a Catalunya, que té un contingut de 624 pàgines redactades per 140 autors, projecta amb un alt grau de probabilitat que l’impacte del canvi climàtic en la meteorologia catalana no tan sols ja és una realitat, sinó que, encara més, en les pròximes dècades veurem com la temperatura seguirà enfilant-se i disposarem de menys recursos hídrics.

No Comments

Post a Comment