El nivell d’aigua als embassaments de les conques internes ja se situa per sota el 50%

El nivell d’aigua als embassaments de les conques internes ja se situa per sota el 50%

Per primera vegada des de l’any 2008, el nivell de les reserves d’aigua dels embassaments de les conques internes catalanes s’ha situat, aquests darrers dies, per sota de la meitat de la seva capacitat. Concretament, ara es troben al 48%, i baixant.

Analitzada aquesta situació, des de l’Agència Catalana de l’Aigua es va activar, ja fa un parell de mesos i a les demarcacions de Barcelona i Girona, la prealerta per sequera. A la pràctica, es tracta d’una advertència, i que ara per ara no comporta restriccions d’aigua en cap sector. En aquest sentit, per evitar el ràpid descens del nivell dels embassaments, la producció d’aigua potable a la dessalinitzadora del Prat ha pujat notablement.

Val a dir que, enmig d’aquesta dada global del 48%, cal fer-ne diverses puntualitzacions. Per exemple, que l’embassament amb menors recursos és el de Siurana, que es troba al 12%, i que, en canvi, el que conté un percentatge major d’aigua disponible és el de Sant Ponç, amb el 88%. D’altra banda, l’embassament més gran, que  és el de Susqueda, se situa al 51%, mentre que el més conegut, el de Sau, al 43%.

És obligatori, afirmat tot plegat, cercar-ne les causes exactes. Així, en conseqüència, convé esmentar els mapes que el Servei Meteorològic de Catalunya ha divulgat fa pocs dies. Aquests mapes d’índex de sequera, exposen, doncs, que els dos últims anys, és a dir, de novembre de 2015 a octubre de 2017, gairebé tota Catalunya pateix sequera –tan sols amb l’excepció de determinades àrees del Pirineu lleidatà i de l’alt Berguedà-, i que es pot definir d’extrema a quasi la meitat del territori, i fins i tot excepcional en punts del sud, del litoral i el prelitoral. D’un altre cantó, i centrant-nos únicament en el 2017, de maig a octubre, els mapes ensenyen que la sequera és pràcticament generalitzada, llevat d’algunes zones del Pallars Sobirà, i que es pot catalogar de notable en nombroses comarques i excepcional a l’extrem meridional.

A més a més, donant una ullada atenta als mapes del temps previstos a curt i mig termini, res fa pensar en un episodi de precipitacions generals i generoses que pugui començar a invertir la situació descrita, que de moment no és preocupant, però que ho podria acabar sent si no plou gaire els propers mesos.

No Comments

Post a Comment