El canvi climàtic, a Catalunya, ja és un fet inqüestionable

El canvi climàtic, a Catalunya, ja és un fet inqüestionable

          En l’anterior entrada al bloc us parlava del canvi climàtic. Ara, el torno a posar sobre la taula, per afirmar que, en efecte, molt probablemement, i fins i tot ho podríem afirmar amb una certesa total, ja és una realitat indiscutible.

         En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya, els darrers dies, ha publicat l’últim Butlletí Anual d’Indicadors Climàtics. Els resultats de l’estudi, ras i curt, són prou clars. Destaca, i molt, que la temperatura mitjana, en l’espai català, ha augmentat 1,55ºC des de l’any 1950, pujant, en termes mitjans, 0,23ºC per dècada. A més, les quatre estacions de l’any mostren l’increment de la temperatura, més evident a l’estiu, que assoleix els 0,34ºC per dècada.

Pel que fa  a la precipitació, presenta una tènue davallada de 1,5% per dècada, malgrat que aquest descens és més notori a l’estiu, amb un 4,5% per dècada. Tot i  aquesta darrera dada, la precipitació es redueix menys del que puja la temperatura. I cal no oblidar, i relacionat amb la major calidesa de l’aire, que la temperatura de l’aigua del mar també ha augmentat. Així, des del 1974, 0,3% per dècada.

A tall de resum d’aquest conjunt d’anotacions termo-pluviomètriques, val a dir, en conseqüència, que l’impacte del canvi climàtic és considerable en l’aspecte tèrmic, mentre que, en quant a la precipitació, tot i el descens, no és prou marcat com per confirmar-ho. En una paraula: a Catalunya, el canvi climàtic, anunciat per l’increment de la temperatura, ja el tenim entre nosaltres.

No Comments

Post a Comment