El 80% d’episodis de pluges intenses o torrencials es produeixen entre el 20 d’agost i el 15 de novembre

El 80% d’episodis de pluges intenses o torrencials es produeixen entre el 20 d’agost i el 15 de novembre

         Un dels trets característics més rellevants de la meteorologia catalana en general i de la seva pluviometria en particular són els episodis de precipitacions intenses o torrencials, entenent-se per aquestes segones les que provoquen inundacions.

       Val a dir que aquesta dinàmica pluviomètrica és coherent en un espai mediterrani com el nostre. I és que, fet i fet, les regions banyades per aquest mar coneixen d’allò més bé la intensitat elevada de certes precipitacions.

Així, podem afirmar que el 80% de les pluges intenses o torrencials es produeix en el tram del calendari comprès entre el 20 d’agost i el 15 de novembre, i concretant més convé manifestar que gairebé totes elles van acompanyades de tempesta.

A la pràctica, cal definir l’època esmentada com a temporada de risc. Exposada aquesta dada, és interessant remarcar les raons primordials d’aquesta concentració estacional. En conseqüència, a causa de la calor estiuenca, la temperatura superficial de l’aigua del mar s’ha escalfat de valent, i en aquest ordre de coses com més càlida es troba, més evaporació hi ha i, ras i curt, molt més fàcilment es poden generar núvols grandiosos.

Les aigües càlides del Mediterrani occidental, doncs, juntament amb l’energia acumulada després de tantes setmanes de calor i xafogor, són la clau determinant perquè a finals de l’estiu i durant la primera meitat de la tardor els aiguats, en el cas que les circumstàncies atmosfèriques siguin favorables, com ara l’entrada d’aire fred en altura, el pas de fronts o la irrupció de vent de llevant, puguin causar problemes i fins i tot estralls, sobretot al litoral i al prelitoral, les àrees més probables de patir-los.

No Comments

Post a Comment