El 8 de març commemorarem set anys d’una de les nevades més mediàtiques

El 8 de març commemorarem set anys d’una de les nevades més mediàtiques

El proper 8 de març celebrarem set anys d’una nevada, a Catalunya, particularment famosa, de ben segur recordada per milions de persones. De fet, la nevada, en molts punts monumental, va afectar més de 2/3 del nostre territori. Cal dir que va ser provocada per una depressió activa que es va situar damunt de Menorca, que enviava una massa d’aire fred, però a la vegada humit, ja que tenia recorregut marítim, del nord-est. I una bossa freda en altura va fer la resta.

Convé anunciar que va ser una de les nevades més generals i intenses de les darreres dècades i, a més a més, va ser especialment mediàtica. A banda, va sorprendre perquè es va produir a les acaballes de l’hivern, més que estrenat, ja, el mes de març. Però el temporal va ser memorable, i tan sols se’n va salvar l’extrem oest i el litoral tarragoní.

Per contra, les comarques més afectades foren les gironines i les barcelonines. En relació els gruixos mesurats en indrets on la neu és poc corrent, van destacar els 30 cm de la Bisbal d’Empordà o el 25 de Girona. A més, a primera línia de mar, Marató va mesurar 8 cm, Badalona 7 i Barcelona entre 2 i 10 en funció de la zona, tot i que a l’observatori Fabra s’hi va acumular un pam de neu.

Un dels aspectes més notables de l’episodi, que a Barcelona i la seva rodalia més immediata tenia com a últim precedent el 5 de gener de 1985, va ser el caos absolut que hi hagué. Per exemple, la xarxa viària tallada, la ferroviària també, el subministrament elèctric, també, i unes destrosses gegantines en molts boscos. En essència, Barcelona, però no només la capital catalana, va patir molt aquell episodi gairebé històric. I una curiositat: diverses de les nevades més intenses, durant la tarda, a les contrades de Girona i Barcelona van ser en forma de tempesta, una circumstància realment anòmala al litoral i prelitoral català. En suma: el 8 de març de 2010 vàrem viure una situació meteorològica altament remarcable i capdavantera i que continua, amb raó, en la memòria col·lectiva.

No Comments

Post a Comment