El 7 de gener vam tenir dos tornados, un fet excepcional en ple hivern

El 7 de gener vam tenir dos tornados, un fet excepcional en ple hivern

El diumenge 7 de gener vam tenir, a Catalunya, dos tornados, una situació extraordinària enmig de l’hivern. De fet, el nostre no és un territori especialment favorable a la formació d’aquests fenòmens de temps sever, però sí que, de tota manera, són diversos els anys que se n’han generat. Ara bé, molt rarament a l’hivern. I és que, en aquest sentit, els tornados penjen de núvols de tempesta, que sempre són molt més habituals en la segona meitat de l’estiu i la primera part de la tardor. Per això, el mínim anual de tornados és, precisament, a l’hivern.

Afirmades aquestes dades, val a dir que, a Catalunya, no s’hi generava un tornado en un mes de gener, segons informa el Servei Meteorològic de Catalunya, des de l’any 1997, quan una mànega va tocar terra en una cala del municipi de Lloret. Però és que el dia 7 n’hi va haver dos!.

Una depressió ubicada al País Valencià i un solc en altura van comportar un episodi d’inestabilitat accentuada el cap de setmana del 6 i 7 de gener, amb algunes tempestes intenses acompanyades de pedregades. Justament, de dos d’aquests nuclis tempestuosos actius en van emergir els embuts esmentats.

D’una banda, durant la matinada i als municipis de la Catalunya central de Cardona i Navès, i a parer del treball de camp efectuat per tècnics del Servei Meteorològic de Catalunya, un tornado, que va arribar a assolir els 500 metres de diàmetre, va recórrer nou quilòmetres, tot comportant vents estimats superiors als 180Km/h, és a dir, un EF2 en l’escala Fujita millorada. I cal comentar, a més a més, que diverses masies i granges van patir serioses destrosses.

D’altra banda, hores després, a primera hora del matí, un nou tornado, aquest de categoria EF1 o EF2 i amb vents deduïts de més de 150Km/h, va tocar els municipis altempordanesos de Cistella, Darnius, Navata i Terrades, amb quantiosos danys materials.

Així, a tall de conclusió, i per bé que a Catalunya s’han produït nombrosos tornados, el que de debò sorprèn, a part de la seva violència, és el fet excepcional que dos d’aquest events s’hagin gestat en un mes de gener.

No Comments

Post a Comment