El 20 de desembre es va mesurar una onada d’onze metres davant de la Costa Brava

El 20 de desembre es va mesurar una onada d’onze metres davant de la Costa Brava

          El temporal marítim del dimarts 20 de desembre a la meitat nord de la costa catalana va ser especialment dur i contundent, sens dubte un dels més severs dels darrers temps. Tant és així, que la boia situada unes milles mar endins davant del cap de Begur  va arribar a mesurar una onada de fins a onze metres, una dada, val a dir-ho, excepcional al litoral català.

         Cal considerar que el fort onatge del 20 de desembre ha estat l’episodi meteorològic més destacat d’aquest final d’any i del mes en particular. A banda, és notori apuntar que la causa del gran onatge va ser una depressió ubicada a les Balears que es va anar traslladant Mediterrani occidental enllà amb el pas de les hores i que, en el moviment de l’aire al seu voltant, enviava una notable entrada de vent del nord-est, o sigui, de gregal, contra la costa central i la Costa Brava.

     Valorant que les ventades més intenses es van produir damunt del mar, s’entén que fos aquí on les onades van ser més potents. Fins i tot, a la costa central i amb vent fluix del nord-oest durant una bona part de la jornada, nombroses onades gegants procedents d’alta mar  van castigar platges i ports.

      Convé subratllar que, a la costa catalana, els temporals marítims més rellevants es produeixen tant en llevantades com en gregalades, i que sol ser precisament la Costa Brava, fruit de l’embat més directe del vent a conseqüència de la posició més habitual de les depressions que les provoquen, on es donen les onades més impressionants. A la pràctica, com va succeir el 20 de desembre, que va ser, doncs, una situació enormement revoltada, constrastant amb la placidesa anticiclònica –i això és més freqüent al desembre- dels dies anteriors i posteriors.

No Comments

Post a Comment