El 20 de desembre es va mesurar una onada d’onze metres davant de la Costa Brava
El temporal marítim del dimarts 20 de desembre a la meitat nord de la costa catalana va ser especialment dur i contundent, sens dubte un dels més severs dels darrers temps. Tant és així, que la boia situada unes milles mar endins davant del cap de Begur va arribar a mesurar una onada de fins a onze metres, una dada, val a dir-ho, excepcional al litoral català.
Cal considerar que el fort onatge del 20 de desembre ha estat l’episodi meteorològic més destacat d’aquest final d’any i del mes en particular. A banda, és notori apuntar que la causa del gran onatge va ser una depressió ubicada a les Balears que es va anar traslladant Mediterrani occidental enllà amb el pas de les hores i que, en el moviment de l’aire al seu voltant, enviava una notable entrada de vent del nord-est, o sigui, de gregal, contra la costa central i la Costa Brava.
Valorant que les ventades més intenses es van produir damunt del mar, s’entén que fos aquí on les onades van ser més potents. Fins i tot, a la costa central i amb vent fluix del nord-oest durant una bona part de la jornada, nombroses onades gegants procedents d’alta mar van castigar platges i ports.
Convé subratllar que, a la costa catalana, els temporals marítims més rellevants es produeixen tant en llevantades com en gregalades, i que sol ser precisament la Costa Brava, fruit de l’embat més directe del vent a conseqüència de la posició més habitual de les depressions que les provoquen, on es donen les onades més impressionants. A la pràctica, com va succeir el 20 de desembre, que va ser, doncs, una situació enormement revoltada, constrastant amb la placidesa anticiclònica –i això és més freqüent al desembre- dels dies anteriors i posteriors.
No Comments