Dos episodis consecutius de precipitacions molt intenses

Dos episodis consecutius de precipitacions molt intenses

Aquest octubre està sent francament plujós. En aquest context, cal considerar que  l’octubre és un mes per antonomàsia de precipitacions importants, i fins i tot d’inundacions. Per tant, els dos episodis consecutius de tempestes tan intenses que acabem de viure no ens han d’estranyar en aquestes dates.

La primera situació de pluges severes ens va afectar els dies 9 i 10, amb una especial incidència a les comarques del litoral. Per exemple, va tornar a ser mediàtica la fortíssima tempesta que el matí del dia 9 va descarregar a Barcelona, sobretot a la banda sud i oest de la ciutat.

Tot i que no va assolir l’excepcionalitat de la del 6 de setembre, sí que va provocar nombrosos problemes i inundacions en els barris que van acumular les quantitats de precipitació majors. Van destacar els 92 mm de Sants i els 70 de la Zona Universitària. De tota manera, els registres més notables de l’episodi es van produir a Tarragona, amb 187 mm, i Reus, amb 153.

La causa de les precipitacions torrencials va ser un embossament d’aire fred en altura situat al centre de la península Ibèrica combinat amb un flux de vents humits de llevant, i que, a part dels xàfecs tan intensos, va formar diverses mànegues davant la costa central.

Ara bé, a la vegada, s’estava gestant una nova tongada de precipitacions molt potents, i que han colpejat Catalunya els dies 14 i 15 d’octubre, ahir i abans-d’ahir. I el més sorprenent: les pluges han tingut el seu origen en el famós huracà Leslie, que, havent entrat, però ja com a tempesta post-tropical, a la península per Portugal i perdut moltíssima de la seva activitat en tocar terra, les seves restes han generat un centre de baixes pressions al sud de l’espai català que ha impulsat un flux molt humit del sud-est.

Les primeres tempestes van ocasionar alguns problemes a les comarques de Tarragona durant la tarda. Més massives, es van anar estenent cap a la resta del territori a mesura que avançava el vespre i la nit, fins a sortir per l’Empordà al final de la matinada.

La quantitat més rellevant de l’episodi l’ha anotada Viladrau, amb 207 mm. Tot i així, no s’han quedat curts els 163 mm d’Ulldeter i l’Albiol, els 152 de Querol o els 148 de Molló. I val a dir que les conseqüències principals d’aquestes precipitacions tan abundants han estat els molts problemes que han comportat i, sobretot, les riuades, en especial del Ter i el Freser, tots dos desbordats.

No Comments

Post a Comment