Després d’un hivern anormalment sec, arriben les esperades pluges

Després d’un hivern anormalment sec, arriben les esperades pluges

És tota una evidència, i que fins i tot els mitjans de comunicació se n’han fet prou ressò, que l’hivern 2021-2022 ha estat anormalment sec. I per hivern, des del punt de vista de les estadístiques, entenem el període comprès entre l’1 de desembre i el 28 de febrer. Però s’ha comportat de manera tan eixuta a un 90% de l’espai català, perquè a la Vall d’Aran i nord del Pallars Sobirà s’ha mostrat humit.

De fet, aproximadament la meitat del territori català va recollir menys de 10 mm, una xifra que exemplifica magníficament la sequera tan notable del període esmentat. I encara més: gairebé un 25% de Catalunya no va superar els 5 mm. En conseqüència, ha estat històricament eixut en diverses comarques, amb una ratxa seca, o sigui, jornades de precipitació inferior a 1 mm, de fins a cent dies consecutius.

Val a dir que la sequera aguda de l’hivern 2021-2022 ha representat una intensificació del dèficit pluviomètric de l’any passat. Perquè convé anotar que la causa de la manca de precipitacions ha vingut provocada per la persistència de l’anticicló tan tossut, tan sols trencada intermitentment per algunes entrades de vent del nord-oest o nord que van abocar nevades a les àrees més septentrionals del nostre Pirineu. I fora d’aquest àmbit concret, doncs, la pluja va ser feble i esporàdica.

Ara bé, malgrat aquesta realitat de falta de pluja, el mes de març vol capgirar l’escenari. Afirmat això, i tot i que els models de previsió estacionals anunciaven la continuïtat de la sequera, redactant i publicant, el vespre del dimecres 9 de març, aquesta entrada al bloc de la Meteoteca de Catalunya puc comentar que hem obert una bona porta a l’esperança de cara a esmorteir aquest fenomen. I no només perquè els nou primers dies de març ja ha plogut en força comarques, sinó perquè una successió d’episodis de precipitacions, en el moment de divulgar aquest text, sembla ser que ens voldran regar, segurament amb generositat. Per tant, molt benvingudes siguin aquestes pluges i nevades tan esperades que, sens dubte, podran alleugerir la gravetat de la sequera.

No Comments

Post a Comment