Catalunya, un dels indrets on és més difícil fer previsions meteorològiques

Catalunya, un dels indrets on és més difícil fer previsions meteorològiques

El cèlebre meteoròleg mallorquí J.M. Jansà, ja traspassat, ho digué ben clar: “la Mediterrània occidental és un racó endimoniadament original, massa autàrquic, massa particular i massa complicat”. Amb aquesta expressió tan eloqüent, Jansà evidenciava les serioses dificultats per elaborar unes previsions meteorològiques acurades en la nostra àrea geogràfica. Sense anar més lluny, i a Catalunya, el cap de setmana del 26 i 27 de novembre li ha donat tota la raó.

És ben cert que els pronòstics indicaven un dissabte i un diumenge amb inseguretat atmosfèrica, o sigui, cels majoritàriament enrufolats i la possibilitat d’algunes precipitacions febles prop del litoral. En principi, doncs, res destacat. I què va passar? Fenòmens adversos a dojo: gairebé una desena de mànegues a la meitat sud de la costa, xàfecs potents, rierades, registres de més de 100 litres en diversos llocs, formació de monstruosos cumulonimbus arcus i, el que és pitjor, una víctima mortal. És a dir: un cap de setmana de meteorologia molt viva i poderosa quan, tan sols, havien de caure quatre plugetes. I és que, probablement, una temperatura del mar anormalment càlida per les dates va afavorir aquest seguit d’episodis violents.

Cal dir que, precisament a Catalunya, l’estació on és més complicat confeccionar bones previsions és la tardor, justament perquè un mar càlid pot desencadenar canvis de temps bruscos i inesperats i fenòmens severs. A més, l’orografia tan complexa i compartimentada de l’espai català provoca una gran variabilitat atmosfèrica en funció de la comarca i el tipus de situació, i això és vàlid per a qualsevol estació de l’any. A tall de conclusió: per bé que en moltes altres zones de les latituds mitjanes de l’Hemisferi Nord es pot saber, fins i tot amb una precisió matemàtica, l’abast del canvi de temps i l’hora d’arribada de la precipitació, a casa nostra podem donar per segur que hi continuarà havent força probabilitats de noves i remarcables sorpreses meteorològiques.

No Comments

Post a Comment