Catalunya ha tingut un hivern poc fred

Catalunya ha tingut un hivern poc fred

Malgrat que, pròpiament, tots els hiverns acaben a finals de març –enguany el dilluns dia 20-, a l’hora de fer balanç meteorològic de l’estació es valoren les dades recollides entre l’1 de desembre i la darrera jornada de febrer. Així, ja podem remarcar, insistint en el titular, que l’hivern 2016-2017 ha estat, en línies generals, temperat, amb no massa fred.

De fet, aquesta és una realitat força recurrent a Catalunya, encara que sigui, òbviament, l’època amb la temperatura més baixa. I és que la nostra ubicació mediterrània i en una latitud mitjana afavoreix que els termòmetres no davallin especialment. Per tant, doncs, no ens ha de sorprendre que no haguem tingut fortes fredorades. Encara més: segons informa el Servei Meteorològic de Catalunya, quasi un 80% de l’espai català ha superat en més de 0,5ºC, com a mínim, la mitjana climàtica de temperatura hivernal, i localment s’han sobrepassat els 2ºC en diverses comarques pirinenques, prepirinenques i del litoral i prelitoral central. En canvi, a les terres de Ponent, i fruit de la boira persistent de tantes jornades que hi va haver entre el desembre i gener, ha estat de les poques contrades on la temperatura no ha estat superior a la mitjana.

Val a dir que el mes amb una temperatura més suau ha estat, d’una manera clara, el febrer. En aquest sentit, poc hem notat el fred en el decurs de les seves quatre setmanes. Tot i això, el gener sí que en va fer, encara que faltat, estrictament, de grans rigors.

Pel que fa a la precipitació, i considerant la norma general que els hiverns catalans solen ser eixuts, destaca el contrast entre la minsa precipitació de Ponent i les quantitats molt més generoses de certes zones del Pirineu i de les comarques gironines. I parlant de precipitació, cal apuntar un detall final i prou rellevant. I és que la neu, per bé que no és del tot estranya de veure a la costa, aquest hivern no s’hi ha presentat.

No Comments

Post a Comment