Catalunya ha patit la pitjor onada de calor en un mes d’agost de la seva història

Catalunya ha patit la pitjor onada de calor en un mes d’agost de la seva història

Una potent onada de calor ha afectat Catalunya entre el dimecres 11 i el diumenge 15 d’agost, i ha estat, de manera especialment remarcable, la més severa en aquest mes mai registrada a casa nostra.

És innegable que el canvi climàtic ha tornat a agreujar un episodi de temperatures extremes, que, és important notificar-ho, ha enfilat els termòmetres fins a valors de 43ºC, una dada insòlita, en conseqüència, en qualsevol altra gran calorada que ens hagi tocat a l’agost. En canvi, al juny i, sobretot, al juliol, sí que en tenim més experiència.

Afirmat això, el més sorprenent és que d’aquests 43ºC mesurats per les estacions automàtiques del Servei Meteorològic de Catalunya, en sobresurten, a la pràctica, els 43,1ºC prepirinencs de Sant Romà d’Abella, al Pallars Jussà, el dissabte 14, però també aquesta mateixa jornada els 43,0ºC de Tremp. I és que va ser el pic màxim de la potent onada de calor, malgrat que el dijous 12 i el divendres 13, Artés, al Bages, es quedava a unes poques dècimes dels 43ºC, assolint-los arrodonint.

Encara que el gruix de la forta calorada s’ha produït aquests tres dies consecutius de valors de 43ºC, és cert que el dimecres 11 ja es va registrar un primer 40, en concret a Seròs, al Segrià. Tot plegat, pel que fa a les màximes, perquè la mínima més elevada es va donar el dissabte 14 a Cabacés, al Priorat, no baixant dels 29ºC. Ara bé, he comentat les màximes més exagerades. I en aquest sentit, tot i que tenen importància, hi ha hagut, a la vegada, nombrosos valors de 40 i 41ºC.

I al seu torn, la primera jornada posterior a la potent onada de calor, o sigui, el dilluns 16, els termòmetres han pujat fins a 37ºC a Tortosa, sent inferiors, per tant, a la resta. De fet, la considerable massa d’aire sahariana, que ha estat la responsable dels valors extraordinaris per a un mes d’agost abans esmentats, s’havia retirat cap al sud, deixant, doncs, en el record, una nova patacada càlida reforçada pel canvi climàtic.

No Comments

Post a Comment