Aquest principi de maig hem tingut neu i fred, i calor: són lògics i habituals aquests contrastos a la primavera?

Aquest principi de maig hem tingut neu i fred, i calor: són lògics i habituals aquests contrastos a la primavera?

El cap de setmana del 4 i 5 de maig ens va afectar una entrada de vent del nord que va provocar, ja al dia anterior, una davallada acusada de la temperatura, sobretot al Pirineu, on va nevar, tant al sector oriental com a l’occidental. I fins i tot, ho va fer als cims del Montseny. Com a mostra, la temperatura més baixa de l’episodi, considerant la xarxa d’estacions automàtiques del Servei Meteorològic de Catalunya, es va mesurar al Pallars Sobirà, concretament a Certascan i a 2.400 metres d’altitud, amb -11,9ºC el dia 5.

Una vegada l’aire fred es va dipositar a les zones fondes, les mínimes van ser especialment baixes a les valls del Pirineu –amb valors de fins a -4ºC- i a l’interior, glaçant a un 30% de l’espai català. I encara més: Vic va tenir el seu rècord de fred en un mes de maig des que el 1950 s’hi van començar a prendre dades.

Ara bé, a partir del dia 7, una massa d’aire força càlida de procedència atlàntica va originar un enlairament acusat de la temperatura, afavorint que les màximes, aquella mateixa jornada, arribessin als 27ºC a Ponent. I més que van pujar l’endemà, ahir dia 8 –redacto i publico aquest text el 9-. Per exemple, cal destacar els 29,6ºC de Vinebre, a la Ribera d’Ebre, sent la primera temperatura de 30ºC de l’any a Catalunya. I més detalls: demà 10 de maig és molt probable que alguna localitat de la vall de l’Ebre i Ponent torni a fregar o assolir els 30ºC.

En conseqüència, aquesta fluctuació tan marcada de la temperatura en molt poques jornades de diferència, pot sorprendre. I dit això, ens hem de formular una pregunta: són lògics i habituals aquests contrastos en l’època de l’any que ens trobem? Definitivament, sí. Aquests alts i baixos pronunciats són freqüents. I una segona pregunta: quin és el motiu? Doncs que la primavera és, sempre, una lluita entre l’aire fred polar que es retira cap al nord, i l’aire càlid tropical que ve del sud, i aquestes anades i vingudes en la temperatura són el reflex d’aquesta lluita. En suma: si temporalment guanya l’aire polar, fa fred, i si ho fa el tropical, fa calor.

No Comments

Post a Comment