Anticicló i mes de novembre: boira extensa i freqüent a l’interior

Anticicló i mes de novembre: boira extensa i freqüent a l’interior

Els mesos per excel·lència que, a Catalunya, ens poden afectar anticiclons són el novembre, desembre, gener i febrer, per bé que les majors possibilitats s’amunteguen al desembre i gener. No obstant això, durant la primera quinzena de novembre que acabem de viure les altes pressions han sovintejat.

Per norma, les situacions anticiclòniques d’aquests quatre mesos esmentats i, per tant, també del novembre, com ha succeït i succeeix aquest 2020, comporten la formació extensa i freqüent de boira a les comarques de l’interior. I en aquest sentit, el que portem de mes de novembre la boira ha afectat aquestes contrades d’una manera clara i evident.

Les nits llargues, però sobretot la calma que produeixen els anticiclons, afavoreixen enormement la gènesi de la boira interior, tant pel que fa a l’àmbit prelitoral, de la Catalunya central, de Ponent, de la vall de l’Ebre i, fins i tot, del Prepirineu i el Pirineu, sempre -i cal remarcar-ho- en les zones fondes del territori. En conseqüència, a les muntanyes, mentre a la plana la visibilitat és molt reduïda, el temps és esplèndid i radiant.

La boira de novembre lligada als episodis anticiclònics és, en una àmplia part dels casos, matinal, detall que vol dir que a migdia ja ha desaparegut. Tot i això, en la segona quinzena del mes, amb un sol més baix i, dit i fet, encara menys poderós per desfer-la, ja pot ser persistent –o sigui, que no marxa en tota la jornada- a les terres de Ponent.

Per tot el que estic exposant, doncs, és inevitable pensar que els novembres moguts, amb el pas de pertorbacions i/o l’embat de ventades, són poc emboirats. I és que, per exemple, el vent incapacita la seva formació, i un cel ennuvolat la fa molt menys probable.

Dit tot això, només em queda per afegir que, en suma, un dels ingredients de la nostra meteorologia centrats en el mes de novembre, més enllà del risc de pluges intenses, nevades al Pirineu i ventades del nord i nord-oest, són els anticiclons, que unes vegades ens arriben per pocs dies i unes altres, com aquest 2020, per mantenir-se, amb algunes interferències lleus, unes setmanes.

No Comments

Post a Comment