300 litres caiguts a les Terres de l’Ebre

300 litres caiguts a les Terres de l’Ebre

Nou episodi de precipitacions realment fortes a Catalunya, tant que cal definir-lo com el tercer consecutiu, en només deu dies, i aquesta és una circumstància força sorprenent.

Les comarques del Baix Ebre i el Montsià han estat castigades per tempestes severes, d’una gran intensitat i que hi han deixat registres, en tan sols 36 hores, compreses entre el dijous 18 i el divendres 19, de 300 mm. En aquest context, val la pena destacar els 312 acumulats a l’estació automàtica que el Servei Meteorològic de Catalunya té al Parc Natural dels Ports, però també els 268 d’Alcanar. A més, no podem oblidar els 263 de Vinallop, els 193 de Mas de Barberans o els 176 de Sant Carles de la Ràpita. I fora del Baix Ebre i el Montsià, les quantitats més notables, superiors als 100 mm, es van produir a la Terra Alta i a la Ribera d’Ebre.

És important anotar que els aiguats de les Terres de l’Ebre, que han provocat nombrosos problemes i inundacions i que tenen un precedent d’una magnitud semblant en l’octubre del 2000, han estat encara més intensos uns quilòmetres al sud, és a dir, al litoral septentrional de Castelló, on s’hi han fregat els 400 mm.

La causa d’aquesta situació de pluges torrencials a l’extrem sud de l’espai català l’hem de cercar en la combinació de tres factors. El primer, una irrupció d’aire extremadament humit de llevant; el segon, la presència d’una depressió aïllada en nivells alts (DANA) –o sigui, una gota freda per al gran públic-, i el tercer, un mar encara molt càlid.

Precisament, aquest triplet d’episodis a Catalunya, les intensíssimes tempestes de la província de Castelló, el terrible i mortífer aiguat de Mallorca i les inundacions d’Andalusia s’han donat en poc més de quinze dies. De fet, Carme Llassat, prestigiosa investigadora de fenòmens extrems de la Universitat de Barcelona, opina que “crida l’atenció que tot hagi passat en dues setmanes”. I ho lliga al canvi climàtic, llançant una advertència seriosa: “s’espera que quan plogui ho faci més torrencialment i, per tant, que els episodis d’inundacions siguin més freqüents”.

No Comments

Post a Comment