25è aniversari de les últimes inundacions catastròfiques a Catalunya

25è aniversari de les últimes inundacions catastròfiques a Catalunya

El 10 d’octubre es commemora el 25è aniversari de les últimes inundacions catastròfiques que han assolat Catalunya. En efecte, l’any 1994 va portar un episodi meteorològic especialment tràgic, que cal valorar com els pitjors aiguats del segle XX a les contrades del Camp de Tarragona.

Així, aquell dilluns, i a causa del pas d’una baixa que, en prinicpi, no era molt activa però que duia llevant al seu davant, es formà de matinada un nucli de tempesta a la comarca del Priorat i el Baix Camp, que va anar seguit per la gènesi, allí mateix i a primera hora del matí, d’un cumulonimbus d’una potència colossal.

Aquest monstre circulà paral·lel a la costa però pel prelitoral, provocant estralls per on passava. Riuades històriques com les del Francolí, que es va desbordar i va inundar el barri tarragoní del Serrallo, provocaren gravíssimes inundacions i una desena de víctimes mortals. A més, les pèrdues materials van ser enormes per on havia circulat el cumulonimbus devastador, amb el cediment de nombrosos ponts, destrosses en infraestructures viàries i talls en línies de tren.

Hem de pensar, per exemple, en quantitats de precipitació excepcionals, com els 424 mm de la localitat d’Alforja, al Baix Camp, o els 415 a Porrera i 410 a Prades. D’altra banda, es va estimar que a la serra de la Mussara es podrien haver superat els 500 mm. De fet, en sintonia amb l’ubicació geogràfica dels registres més gegantins, és molt probable que es produissin en aquests indrets per l’efecte palanca del vent càlid i humit del Mediterrani en xocar contra les muntanyes de l’interior de Tarragona, on hi va ploure amb una violència mai vista.

Ara bé, no tan sols es va desbordar el Francolí. També el Llobregat, el Besòs, la Tordera i el Fluvià, entre altres, ho van fer. I un detall notable: els aiguats van caure després d’un estiu molt sec i realment calorós.

L’endemà, 11 d’octubre, potents tempestes que abocaren valors de fins a 200 mm, malgrat que sumant la precipitació del dia anterior Torroella de Montgrí va arribar als 381 mm i l’Estartit als 324, van causar nombrosos problemes a la Costa Brava, però no els estralls tan severs que les riuades havien dut el dia anterior al prelitoral de Tarragona i Barcelona, on el sol ja era a punt de sortir.

No Comments

Post a Comment