21 i 22 de maig: temperatures mai vistes abans en aquesta època

21 i 22 de maig: temperatures mai vistes abans en aquesta època

El canvi climàtic, i amb ell l’escalfament global, ha tornat a fer de les seves. I és que el cap de setmana del 21 i 22 de maig d’aquest 2022 hem tingut una nova i seriosa advertència.

Després de deu dies de temperatures ja superiors a les habituals per les dates, i en aquest sentit encara es van enfilar més a partir del dimecres 18, superant-se els 35ºC, una irrupció d’aires africans i, en conseqüència, molt càlids, ens van atacar el dissabte 21 i diumenge 22 de maig. I va ser, doncs, en aquest duet de jornades, però en especial el diumenge, quan van produir-se una autèntica allau de rècords de calor per a un mes de maig.

En aquest context, hi ha diverses dades que són especialment representatives. Per exemple, la temperatura més elevada mai registrada a Catalunya al maig ha tingut dues poblacions com a coprotagonistes, que són Castellbisbal, al Vallès Occidental, i Anglès, a la Selva, que van mesurar, el diumenge 22, 38´5ºC. Però és que, igualment, algunes localitats més, sempre de l’interior, van pujar als 38ºC.

Afirmat això, existeix una altra dada que convé ressaltar profundament. En aquest ordre de coses, sobresurt, també, l’Observatori Fabra barceloní, que va viure la seva temperatura més alta en un mes de maig, que va ser de 34,4ºC. I a part d’aquest reguitzell de valors esmentats, hi ha hagut tot un cúmul de temperatures extraordinàries per l’època de l’any, des de l’alta muntanya fins a altres punts del litoral, passant per àmplies terres de l’interior.

Quan la intensa calorada ja era inevitable, i per tant li quedaven ben poques jornades per arribar, l’eminent climatòleg Javier Martín-Vide va voler remarcar que, en efecte, calorades d’aquesta magnitud fora de l’estiu cada vegada seran més freqüents.  I jo afegiria un detall rellevant: és un avís del que ens podria deparar, tèrmicament, l’estiu d’enguany?. Els propers mesos en tindrem la resposta.

Ara bé, com a territori de contrastos atmosfèrics accentuats que és Catalunya, després de la calor excepcional del 21 i 22 de maig –estic publicant aquest text la tarda del dilluns 23-, és absolutament imminent un canvi de temps significatiu, fins i tot radical.

No Comments

Post a Comment