12 a 18 d’agost: d’una calor exagerada a l’esperada refrescada, amb tempestes severes

12 a 18 d’agost: d’una calor exagerada a l’esperada refrescada, amb tempestes severes

La primera quinzena d’agost va estar caracteritzada per una calor intensa o molt intensa i que es va comportar sostingudament. De fet, una primera calorada ens va irrompre en arrencar el mes. Però la segona calorada va ser pitjor, i aquesta ens va atacar, a causa d’uns aires africans directes, entre el divendres 12 i el diumenge 14.

Les altíssimes temperatures de la primera quinzena de mes van anar acompanyades, gairebé totes les tardes, de tempestes al Pirineu i Prepirineu, i més puntualment a l’interior. A la resta, quasi bé no va ploure.

Però en relació la potent calorada del 12 al 14, és obligatori comentar que Catalunya va assolir la màxima anual, amb uns exagerats 43,6ºC el divendres 12, a Vinebre, a la Ribera d’Ebre, sent, aquesta, una de les temperatures més elevades de la nostra història. L’endemà dissabte, la calor tremenda es va concentrar, encara més, a les Terres de l’Ebre, amb tres màximes de 42ºC. I diumenge, no es va arribar a 40ºC, malgrat que Barcelona no va baixar dels 28ºC de mínima, pujant als 37ºC de màxima.

Ara bé, els aires africans tan càlids van marxar, i en aquest context, el dimecres 17 i el dijous 18 van bufar vents dels nord, amb una massa d’aire fred en altura tocant-nos, i que van ser els dos grans responsables d’un canvi tèrmic marcat i generalitzat, a part d’una inestabilitat important.

Així, no tan sols cal tenir en compte unes mínimes no gaire lluny dels 0ºC a l’alta muntanya, una fresca matinal notòria a les valls del Pirineu i en força zones interiors i que Barcelona va respirar després d’una pila de nits tòrrides consecutives, sinó que es van produir, en aquestes dues jornades, i en l’anterior, algunes tempestes realment intenses, tant al litoral com en àrees de muntanya, i que van ocasionar inundacions locals.

No Comments

Post a Comment